Blog yazılarınızda, videolarınızda ve diğer şahsi veya ticari projelerinizde kullanabileceğiniz stok görsel kaynaklarından ücretsiz 10 tanesini sizin için derledim.
Blogu bir süredir takip edenlerdenseniz ya da biraz dolaşırsanız, telif ve kaynak belirtme gibi konularda takıntılı davrandığımı fark edebilirsiniz. Sonuçta birileri bir içerik üretiyor ve biz onu kullanmak istiyorsak, ya ücretini ödemeli ya da gerekli koşulları – genelde kaynağı belirtip, link vermek oluyor – zorundayız.
LibreStock
İlk önereceğim kaynak aslında diğer ücretsiz stok görsel sitelerinden arama yapmanızı sağlayan bir arama motoru. Kullandığı kaynaklar arasında listenin devamında bazılarına değineceğimiz; Stocksnap, Negative Space, Picography, ISO Republic, Gratisography, Shotstash, Pexels bulunuyor. Her ne kadar LibreStock,CC0 lisansına sahip görselleri getirse de kullanmadan önce kontrol etmekte fayda var. LibresStock lisans sayfası.
Moose
icons8‘in yan projesi olan Moose, tek bir ekip tarafından oluşturulan temiz, minimal görsellere yer veriyor. Tüm görsellerin standart ışık altında ve aynı şartlar altında hazırlandığını söyleyen Moose, bu sayede bir çok farklı kombinasyon oluşturulabileceğini belirtiyor. Ücretsiz kullanıyorsun ama bir ufak linkinizi alırız diyen Moose güzel bir seçenek. Moose lisans sayfası.
Unsplash
Stok görsel kaynakları arasında en bilindiklerden olan Unsplah‘da binlerce kullanıcı tarafından paylaşılan, yüzbinlerce görsel mevcut. Görsellerin tamamen ücretsiz olduğu Unsplash, “Tamam ücretsiz, link de istemeyiz ama yine de eklerseniz güzel olur, fotoğrafçıyı da mutlu edersiniz.” diyor. Unsplash lisans sayfası.
Pexels
Bir diğer en bilindik stok görsel kaynağı olan Pexels, Unsplash gibi kullanın ama link verirseniz herkes sevinir diyor. Ayrıca doğal olarak diğer bir çok sitede olduğu gibi, görselin yeniden satılmasını, değiştirilmeden fiziksel bir üründe kullanılmasını ve görsellerdeki insan ve markaların itiraz etmeyeceğini garanti etmiyor. Pexels lisans sayfası.
Burst
Shopify tarafından yaratılan Burst, girişimciler için -markalarını oluşturmada yardımcı, e-ticaret sitelerinde kullanmak için falan – ücretsiz görsel kaynak olarak kendini tanımlıyor. Detaylarına sitesinden ulaşabileceğiniz Burst hoş ve kaliteli bir kaynak. Burst lisans sayfası.
Foodiesfeed
Envai çeşit yemek görselini bulabileceğiniz Foodiesfeed görselleri CC0 lisansı altında sunuyor. Link eklemimizi rica eden Foodiesfeed‘e aç karnına girmemenizi tavsiye ederim. Foodiesfeed lisans sayfası.
ISO Republic
CC0 lisansı altında görselleri sunan ISO Republic‘in gayet açıklayıcı ve nerede nasıl kullanabileceğinizi anlatan ISO Republic lisans sayfasına gözatabiliriniz.
Negative Space
Yine diğer bir çok site gibi CC0 lisansı altında görselleri dağıtan Negative Space “Link verirseniz mutlu oluruz” diyor. Negative Space lisans sayfası.
StockSnap
CC0 lisansı altında görsel paylaşan StockSnap, görselleri bir ürünün tanıtımında ürün hakkında garanti verici şekilde kullanamazsınız gibi bir madde var. Daha açıklamak gerekirse bir insan görseli kullanıp, yanına misal Ali bizimle ürünümüzden duyduğu memnuniyeti anlatıyor şeklinde kullanamazsınız diye uyarmış. StockSnap lisans sayfası.
Gratisography
Düzinelerce stok görsel sitesi var ama bizde daha ilginç, güzel, dikkat çekici diğerlerinden daha yaratıcı görseller var diyen Gratisography, listedeki en ilginç koleksiyona sahip site diyebiliriz. Detaylı bir lisansa sahip Gratisography ilginç bir seçenek. Gratisography lisans sayfası.
Kaynakların altına lisan sayfalarının linklerini de ekledim. Sitelerin içerisinde farklı lisanlara sahip görsel olabileceği gibi zamanla lisan şartları değişebileceğinden görseli kullanmadan önce lisansını kontrol etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca bir çok sitede kullanılan CC0 lisansı hakkında bilgiye de linkten ulaşabilirsiniz. Bildiğiniz farklı kaynakları yorumlarda paylaşırsanız sevinirim.
görsel lazım olursa nerelere bakacağımızı öğrenmiş olduk teşekkürler.