Steam Oyun Festivali kapsamında demosunu oynama fırsatı yakaladığım oyunlardan ilki Potion Craft: Alchemist Simulator.
Adı her ne kadar kendini açıkça anlatıyor olsa da Potion Craft‘a yakından bakmakta fayda var. Oyunun başlangıcında hikayemizi öğreniyoruz. Kaderimizi aramak, belirlemek, için Dünya’yı dolaşan acemi bir simyacıyız. Uzun bir yolculuk sonunda ise ticaretimizi gerçekleştirmek için bir yer buluyoruz. Kasabanın yakının bulduğumuz terkedilmiş bir ev buluyoruz ve ne şanslıyız ki eşyalara ve bahçeye bakılırsa eski sahiplerininde simyaya ilgisi varmış. Evi temizleyip tamir edip bir iksir dükkanına çeviriyor ve yeni bir şehirde yeni bir hayata başlıyoruz. Şimdi iksir dükkanımızı yönetmeye başlayabiliriz.
Steam Kış İndirimi Başladı!
Steam’in kış indirimi başladı. Potion Craft ve daha bir çok oyundaki indirimleri sizin için bir araya getirdiğimiz yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
Oyunun türü hakkında kesin bir şey söylemek zor çünkü bir çok türden parçalar içermekte. Anlatmaya devam ettikçe hak vereceksiniz. Evimizin merkezinde iksirlerimizi hazırladığımız malzemelerimizin ve araç gereçlerimizin yer aldığı oda bulunuyor. Buraya daha sonra döneceğiz çünkü oyunun kalbi bence burası.
Evin arkasında, sağ tarafta, iksir yapımında kullanacağımız bitkilerin yetiştiği bir bahçe yer alıyor. Her gün tek sefer hasat yapabildiğimiz bahçemiz adeta basit bir hidden object oyunu.
Bodrum katta yer alan simya makinesi demo versiyonda henüz mevcut değil ancak anlaşılan burada iksirleri karıştırıp farklı etkiye sahip olanlarını üretebileceğiz.
Asıl satış yaptığımız ön tarafta ise müşteriler ve tüccarların uğradığı ve onlarla etkileşime girdiğimiz yer. Gelen müşterilerin sorunlarını dinleyip onlara uygun iksiri üretip satıyoruz. Müşterilerin sorunları ise birbirinden farklı ve ilgi çekici. Bahçesindeki bitki için bir şey arayanlar, uyku sorunu çekenler, komşusunun evini yakmak isteyenler… Gelen müşteriye uygun iksiri belirtilen fiyata satabilir, pazarlığa girişebiliriz ki burada zarar etmemizde mümkün ya da reddederek dükkanımızdan yollayabiliriz. Her yaptığımız satışta altının yanı sıra bir itibar puanı kazanıyor. Eğer müşterinin amacı kötüyse ona sattığımız iksirden normalden daha fazla kazanıyoruz ancak itibarımız da bir o kadar lekeleniyor. Bu tip müşterileri geri çevirirsek ise itibar kazanıyoruz. Normal müşterilerde ise durum tam tersi. Ara sıra dükkanımıza uğrayan tüccarlardan ise çeşitli bitkiler, özellikle bahçemizde olmayan, satın alabiliyoruz.
Üst katta yer alan yatak odamızdan ise günü sonlandırıp bir sonrakine geçebiliyoruz. Yeni bir gün, bahçede yeni bitkiler, dükkanda ise yeni müşteriler demek.
Geldik için mutfağına, oyunun asıl olayı olayı iksir yapımı. Elimizdeki malzemeleri kullanarak sahip olduğumuz simya haritasında hareket ederek yeni iksirler keşfetmeye çalışıyoruz. Her bitki, malzeme haritada farklı biçimde hareket etmemize olanak sağlıyor. Malzemeleri kullanmak için iki yöntemimiz var ya havanda ezerek yada doğrudan kazana ekleyerek. Havanda ezerek kullandığımız malzemeler bize iki katı fazla hareket şansı veriyor. Haritadan bahsedecek olursak malzemelerin sağladığı hareket kabiliyeti ile haritada bulunan belirli iksir şişelerine gitmeye çalışıyoruz ancak yolumuzda kemiklerle çevrili bölgeler mevcut. Bu bölgelere girer yada fazla yaklaşırsak iksirimiz başarısız oluyor ve başa dönüyoruz. Doğru noktalara geldiğimizde ise ateşi körükleyerek iksirimizi elde ediyor ve istersek bunu defterimize kaydedip sonrasında hızlıca üretebiliyoruz. İksirin gücü ise haritada ne kadar isabetli olduğumuzla doğru orantılı. Ayrıca yapımda hangi bitkileri kullandığımız, izlediğimiz rotayı değiştirdiğinden bir iksirin birden fazla tarifini bulabilir, elimizdeki malzeme yönetimini de ona göre şekillendirebiliriz.
Tüm bunların yanı sıra, elde ettiğimiz puanlarla ise tarif defterimizi, ticaret ve pazarlık yeteneklerimiz ve harita görümüzü -daha fazla alanı görebilme-geliştirebiliyoruz. Özellikle tarif defteri önemli çünkü belirli bir yerden sonra bazı tarifleri silip yenilerine yer açmanız gerekiyor. Bir de görevlerimiz var. Demo versiyonda Chapter 1 altında bir takım görevler yer alıyor ve tam sürümde bunların farklı bölümler, özellikler açıp açmayacağını yada hikayemize bir katkısı olup olmayacağını tam olarak bilmiyorum açıkçası.
Potion Craft: Alchemist Simulator‘da şuan mevcut olan her şeyden bahsettim sanırım. Malzeme topladık, iksir keşfedip ürettik, sattık. Birazda görüşlerimden bahsedebilirim. Öncelikle görseller. Orta çağ temasına sahip oyun görselleri göze son derece hoş geliyor, adeta o zamanlardan kalma bir kitaba bakıyormuş hissi uyandırıyor. Oyun kesinlikle çok eğlenceli, müşterilerin hikayeleri, sorunları başlı başına bir eğlence. Ne zaman kendini tekrar edecek acaba dedim ama çok nadir aynı sorundan muzdarip müşteri geldi. İksir üretiminde ise izlenebilecek farklı yollar, malzeme kullanımı ve tedariği simülasyonu etkileyici yapan noktalar. Bir sağlık iksirini çok bulunan malzemelerle yapabileceğiniz gibi nadir bulunan malzemelerden daha az miktarda kullanarak yapabilirsiniz. Ya da çok satılan bir iksiri, daha bol bulabileceğiniz malzemelerde yapmanız daha mantıklı olabileceği gibi seçenekleriniz var. Tabi tarif defterimizin bir limitinin olduğunu unutmamak gerek. Defter demişken, tarif defterimizin her sayfasında bir tarif yer alıyor ve kayıt sayısı arttıkça sayfalar arasında gezinme aradığımız iksiri bulmak zorlaşabilir. Demoda bu pek hissedilmiyor ve müşterilerle ilgilenmede de zaman sıkıntısı olmadığı için çokta bir sorun gibi gözükmüyor. Oyunun Türkçe dil desteği bulunmuyor ancak oynamak içinde ileri düzey bir İngilizce’ye ihtiyaç yok.
Tam sürümde ise haritada yeni hareket yöntemler, teleport kristalleri, yeni müşteri ve tüccarlar, alternatif iksir bazları, bahçe güncellemeleri, takvim, yer imi gibi bir çok yeni özelliğin geleceği belirtilmiş. Çıkış tarihi olarak ise 2021 olarak açıklanmış. Ben Potion Craft‘ı istek listeme ekledim. Potion Craft Steam sayfasından siz de oyunu deneyebilir ya da takip etmeye başlayabilirsiniz.
Oyun yada yazı hakkındaki görüşlerinizi, eksik gördüğünüz yada merak ettiğiniz noktalardan yorumlarda bahsedebilirsiniz.
Oyunu çok güzel incelemişsin. Ben de hemen listeme ekledim. 😊
Teşekkürler 😁 Demo hali bile saatlerce oynanabiliyor.