Buz Devri ve Rio gibi animasyon filmlerinin yönetmeni Carlos Saldanha tarafından yaratılan Netflix’in Brezilya yapımı fantastik dizisi Invisible City (Cidade Invisível), Brezilya folklorundan esinleniyor.
Nesiller boyunca birer efsane olarak anlatılan mistik yaratıkların aramızda dolaştığı günümüz Rio de Janeiro‘suna gidiyoruz. Ama öncesinde serinin başlangıcından bahsedeyim. Ormanda tüm uyarılara rağmen bir kuşu avlayan ve sonrasında efsanevi bir varlık tarafından vurulan bir adam ve rehberi yada yardımcısı olduğunu tahmin ettiğimiz arkadaşını görüyoruz. Sonrasında da bu olayın ateş etrafında çocuklara anlatıldığı günümüze dönüyoruz.
Çocuklar ateş etrafında masal dinlerken, kızı Luna (Manuela Dieguez) ile Toré köyündeki bir festivale katılan Gabriela‘yı (Julia Konrad) işleri sebebiyle onlara katılamayan çevre polisi eşi Eric (Marco Pigossi) ile konuşurken görüyoruz. Herkesin son derece eğlendiği gece ise ormanda çıkan yangın ve Gabriela‘nın ölümüyle sonlanır.
Eşinin öldüğü yangının kasıtlı çıkarıldığını düşünen ve bunun peşini bırakmayan Eric, eşinin ölümü hakkında bilgi sahibi olduğunu söyleyen bir adamla buluşmak için sahile gider ancak sonrasında ise bir pembe yunus (Amazon nehir yunusu) gördüğü kabusundan uyanır. Ertesi sabah sahile gittiğinde ise bir pembe yunus sahile vurmuştur. Etrafındaki insanlar ise onun geldiğini görünce ortadan kaybolur. Hemen ardından aynı kişiler bir başkasına zamanında yetişemediklerini bildirir. Başka bir vaka ile ilgilenmek için yunusu kamyonetinin kasasına koyan Eric, aynı günün akşamında yunusun yabancı gelmeyen bir adamın cesedine dönüştüğünü görür. Cesedi ormana bırakıp isimsiz ihbarda bulunur ve bu gizemli olayın peşine düşer.
Buraya kadar anlattıklarım spoiler sayılamayacak kısımdı. Invisible City, Brezilya efsanelerinde yer alan bir çok varlığa, yaratığa yer veriyor. Dizide bu yaratıkları izledikçe öğrendiğimiz için bu kısmı spoiler uyarısı ile vermek daha uygun olur sanırım.
Spoiler Uyarısı!
Yazının devamında spoiler bulunmaktadır.
Dizide yer alan tüm karakterlerden ziyade Brezilya folkloründen esinlendikleri varlıkları, yaratıkları kısaca anlatmayı amaçlıyorum. Daha fazla bilgiye buradaki ve şuradaki Vikipedi sayfalarından göz atabilirsiniz.
Karakterin ismi / Hangi varlıktan esinlenildiği (Canlandıran oyuncunun adı)
Inês / Cuca (Alessandra Negrini): Bir kelebeğe dönüşebilen ve kelebekleri yönetebilirken aynı zamanda insanların zihinlerine girmek gibi bir çok farklı yeteneğe sahip. Daha çok çocukları korkutmak için geleceği söylenirmiş Bizdeki öcü ye eş değer.
Iberê / Curupira (Fábio Lago): ilk olarak ormanda karşımıza çıkan Curupira, kafasında alevlere ve ters ayaklara sahip. Brezilya ormanlarının koruyucusu. Daha çok kötücül bir varlık olarak anılan Curupira, ihtiyacından fazlasını avlayanlara karşı ormanı korumaktaymış. Hatırlarsanız dizi de bu şekilde başlıyor.
Camila / Lara (Jessica Córes): Bir deniz kızı olan Camila, harika bir sese sahip ve erkekleri etkileyip sonlarına götürmekte. Denizkızının Brezilya folklorundaki karşılığı. Hakkında bir çok farklı efsane bulunsa da dizide sevgilisi tarafından ihanete uğrayıp denizde boğulduğu ancak ölmediği anlatılıyor.
Tutu / Tapire-iauara (Jimmy London): Tapire (Güney, Orta Amerika ve Güney Doğu Asya’ya özgü domuz benzeri bir hayvan) dönüşebilen güçlü bir varlık.
Isac / Saci (Wesley Guimarães): Tek ayaklı ve taktığı kırmızı şapka sayesinde istediği anda ortadan kaybolabilen yada ortaya çıkabilen bir yaratık. Şapkasını ele geçirdiğinizde ise istediğinizi yerine getirmek zorunda.
Manaus / Pembe Yunus (Victor Sparapane): Tanıdığımız kadarıyla partilemeyi seviyor ve bir pembe yunusa dönüşebiliyor.
Spoiler Uyarısı!
Spoiler sonlanmıştır.
Mitolojilerden, efsanelerden, masallardan etkilenen yapımlar oldukça fazla. Yazıyı hazırlarken Brezilya folklorune, mitolojik yaratıklarına üstün körü bir baktım ve oldukça farklı ve zengin olduğu anlaşılıyor. Öncesinde bir çok yapımda, farklı şekilde işlenmiş ancak Invisible City (Cidade Invisível) bunu global olarak sunabilme şansı yakalayan bir yapım. Sırf bu yüzden bile bir şansı hak ediyor. Yazının uzunluğundan anlamışsınızdır ama belirteyim ben diziyi sevdim. Sonuna kadar merak duygusu sizi götürüyor bir yandan ise fantastik bir dünyayı ortaya çıkarıyor. Hikayede eksik kaldığını düşündüğüm noktalar var. Her karakter Brezilya efsanelerine son derece hakim. Biz izleyiciler ise “Aa bu ne yapıyor? Acaba bunun yeteneği ne?” şeklinde izleyip duruyoruz. Bunu merak unsurunu canlı tutmak için kullanmış olabilirler ancak karakterleri daha yakından tanımak güzel olurdu. Sanırım ikinci sezon gelirse bu eksik noktaları tamamlama şansımız olacak. Bunun dışında ise Invisible City‘ye (Cidade Invisível) kesinlikle şans -ilk bölüm biraz dayanın- vermelisiniz.
Invisible City (Cidade Invisível) İkinci Sezon Gelecek Mi?
Invisible City (Cidade Invisível) ikinci sezon onayını aldı.
Görsel: Netflix