Krala Mektup (The Letter for the King) 1. Sezon İnceleme

Görsel: Petr Dobias/Netflix

Netflix’in fantastik dizisi Krala Mektup (The Letter for the King), Hollandalı yazar Tonke Dragt‘ın 1962’de yayınlanan “De brief voor de koning” adlı kitabının uyarlaması.

Öncelikle şu kitap konusunu netleştirmek istiyorum. Çocuk kitabı kategorisinde kendisine yer edinen ve Tonke Dragt tarafından yazılan “De brief voor de koning“, 2013 yılında Türkçe’nin de dahil olduğu bir çok yabancı dilde yayınlanmış. Şuan Türkçe baskısı bulunmayan kitap umarım yeniden basılır. Merakımın sebebini ise aşağıda açıklayacağım.

Gelelim uyarlamaya. Öncelikle yapımın bu ilk uyarlama çalışması değil. 2008 yapıma bir film mevcut ancak Wikipedia sayfasına göre gişede pek başarılı olamamış. Yazımızın konusu olan Netflix yapımı Krala Mektup‘a (The Letter for the King) ise yaklaşık 45 dakikalık altı bölümden oluşan bir dizi. Hatta mini dizi. Evet, biliyorum başlıkta 1. sezon incelemesi yazıyor ancak yapım daha çok altı bölümlük bir mini seri gibi, hikaye tatmin edici bir sona sahip. Peki neden 1. sezon yazıyor? Krala Mektup, Geheimen van het Wilde Woud (The Secrets of the Wild Wood) adlı yine aynı evrende geçen bir devam kitabına sahip. Yani Netflix‘in, Krala Mektup‘tan iyi sonuçlar elde ederse, diğer kitaptan yola çıkarak ikinci bir sezon hazırlaması muhtemel.

Kitaplar, uyarlamalar falan dedik ancak yazıyı hazırlamadan önce özellikle kitap hakkında olmak üzere biraz araştırma (wikipedia, diğer incelemeler vs.) yaptım. Bir kaç yerde Netflix’in yapımının kitapla bağının çok kopuk olduğu yani bir çok değişikliğin yapıldığı yönünde yorumlar okudum. Kitabı okumadığım için bu konuda bir yorum yapamıyorum ancak bu bilgi de kenarda dursun.

Uzun bir giriş bölümü oldu ancak son olarak belirtmek istediğim bir nokta daha var. Netflix yapımı Krala Mektup daha çok bir gençlik dizisi ayarında. Bunda karakterlerin yaşlarının küçük olması büyük bir etkenken tabi. Şiddetli çatışmalar ve vahşetten uzak olan yapım 13 yaş sınırına sahip. Bunu neden belirtmem yapımdan beklentiniz açısından önemli. Prag ve Yeni Zelanda‘da yapılan çekimler, kostümler ve yaratılan evren bunu biraz sağlıyor olsa da Krala Mektup, bir Game of Thrones bölümü ya da Yüzüklerin Efendisi‘nden bir kısım gibi değil. Umarım durumu anlatabilmişimdir. Beklentinizi buna göre ayarlayın.

Tamam tamam, konusundan, karakterlerinden de bahsedeceğim. Gerçi az biraz anlamışsınız. Orta çağ (medieval) temasına sahip. Bir çok krallık, şövalyeler, uzun yıllar süren savaşlar, destanlar…

Tonke Dragt‘ın Krala Mektup için yarattığı dünyayı kısaca özetleyecek olursak güney’de Eviellan, kuzeyde ise Unauwen ve Dagonaut Krallıkları mevcut. Great Mountains‘in ayırdığı kuzeyde Uanuwen batıda Dagonaut ise doğuda kalıyor. Kuzey ve güney krallıkları arasında uzun yıllardır süren savaş, Unauwen Kralı Favian‘ın (Yorick van Wageningen) oğlu Prens Viridian (Gijs Blom) komutasındaki ordunun Eviellan‘a galip gelmesiyle son bulmuştur. Yani kuzeyde güç aslında Unauwen Krallığı’na ait. Dagonaut Krallığı ise genç Kraliçe Alianor‘un (Emilie Cocquerel) yönetiminde.

Şimdi geldik Dagonaut‘a. Dagonaut‘da şövalyelik için sınavlar yapılmaktadır. Tiuri‘de (Amir Wilson) şövalye adaylarından biridir. Aslında Eviellanlı olan Tiuri, Sir Tiuri The Valiant‘ın (David Wenham) üvey oğludur. Sınav sırasında ünlü bir şövalyenin yardımına koşan Tiuri, Kral Favian‘a önemli bir mektup iletmek gibi bir görevi üstlenmiş olarak bulur kendisini. Tehlikeli adamların yanı sıra, diğer şövalye adaylarını da peşine takan Tiuri‘nin yolu Lavinia (Ruby Ashbourne Serkis) ile kesişir ve ikili tehlikeli bir maceraya atılır. Bu kadar şeyden bahsettikten sonra spoiler vermiyorum demek saçma gibi görünse de gerçekten yazıda spoiler içeren bir durum söz konusu değil.

Yaratılan evren, hikaye, kostümler, mekanlar her şey birbirini tamamlar nitelikte ve güzel. Uyarlanan eserden ve genç şövalyeleri konu almasından dolayı mı, yoksa Netflix’in çok para harcadık bari daha geniş bir kitleye hitap edelim demesinden midir bilinmez ancak yukarıda da bahsettiğim gibi seri özellikle 13 yaş sınırında, hatta genel izleyici kitlesine yönelik, tutulmuş gibi. Halbuki daha yetişkinlere yönelik bir yapım olabilirdi kolaylıkla. Ancak biz ne desek boş, yapım bu. Tüm bunlara rağmen Krala Mektup (The Letter for the King) izlenebilir bir yapım. Evet, ilk söylemem gerekeni son söylüyorum ama her ne kadar eksikleri olsa da ve çocuksu -daha uygun bir sözcük bulamadım- gözüküyor olsa da izlerken keyif aldım ve bu günlerde oldukça önemli. Beğeninizi etkileyecek en önemli unsur ne beklediğinizi ve yapımın size ne vereceğini bilmeniz bence. Nasıl özetleyebilirim bilmiyorum ancak, Krala Mektup (The Letter for the King), genç şövalyelerin dünyayı kötülükten kurtarmak için atıldıkları fantastik bir maceranın öyküsü. Mektubu kartallarla yollasalardı?

Yazıda bulunan hataları ya da Krala Mektup hakkındaki düşüncelerinizi, bahsetmemi istediğiniz noktaları yorumlarda paylaşırsanız sevinirim. Sizi fragman ile baş başa bırakıyorum.

Krala Mektup – Resmi Fragman
Netflix Türkiye / Youtube

Görsel: Petr Dobias/Netflix

Krala Mektup (The Letter for the King) 1. Sezon İnceleme” için bir görüş

Bir Cevap Yazın

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön